Doc Icon Contact Icon User Icon


Tips en informatie over de nationale parken in Noord-Amerika

Administrator

 Tips en informatie over de nationale parken in Noord-Amerika - de VS en Canada

De prachtige nationale parken in de USA en Canada, wie kent ze niet? Ze zijn verspreid over het hele continent en bieden een erg verscheiden natuur. Bezoekers uit alle uithoeken van de wereld komen er om de unieke landschappen, flora en fauna te bewonderen. Vorig jaar bezochten maar liefst 275 miljoen mensen deze beschermde natuurgebieden.

Je ontdekt er adembenemende roodkleurige rotslandschappen, hoge rotsen met de meest grillige formaties, uitgestrekte prairies, warmwaterbronnen, immense watervallen, zoutvlaktes en wel meer.  De natuur is er verbluffend en het wildlife dat erin schuilt, zo gevarieerd. Daarom is het ook zo belangrijk dat deze parken beschermd worden. en het principe van "Leave no Trace" ten harte te nemen. 

Wat is nu eigenlijk een nationaal park ?

Het komt erop neer dat een nationaal park een enorm uitgestrekt natuurgebied is, met een ingang en uitgang.

In de parken zijn panoramische wegen, wandelwegen, uitzichtpunten, parkings…. In de meeste nationale parken is een bezoekerscentrum aanwezig en kan je ook kamperen als je tijdig reserveert. Soms zijn er ook lodges of hotels aanwezig. 

Deze parken zijn uniek en worden bezocht door heel veel verschillende nationaliteiten. Reizigers komen naar hier om hun droomreis of het avontuur van hun leven te beleven. 

De voormalige presidentsvrouw Michelle Obama richtte een website op om de nationale parken nog iets meer in de kijker te zetten :

www.findyourpark.com

Hier kan u kiezen uit de mooiste nationale parken en de activiteiten die elk park u voorstelt. Een mooie manier om meer over de nationale parken te weten te komen. Hier geven we alvast enkele tips :

1. De nationale parken worden goed onderhouden en dat kost natuurlijk wat geld. 

Daarom wordt aan de ingang van de nationale parken toegangsgeld gevraagd. U kan hier uw eenmalige toegang aankopen maar als u meerdere nationale parken wenst te bezoeken, kan het voordelig zijn een parks pass te kopen. Dan betaalt u eenmalig een pass en kan u meerdere nationale parken combineren

Bij de ingang krijgt u nuttige informatie voor het bezoek aan uw park..

Wenst u uitgebreidere informatie, dan kan u ook langs het bezoekerscentrum gaan. Daar zullen Rangers (personen die ten dienste staan van het park) u uitgebreid uitleg geven over de mooiste wandelroutes, uitkijkpunten en de dieren die u in het park kan ontmoeten. Bij de wandelroutes staat meestal aangeduid hoe lang deze duren.

2. Wenst u meerdere nationale parken te bezoeken in Amerika of Canada ?

U kan ook een nationale park pass kopen als je wenst meerdere parken te combineren.

Odoo • Image et Texte

Amerika : America the Beautiful Annual Pass

Prijs : 80 USD

Deze pass is geldig gedurende één jaar vanaf aankoop en is geldig voor een voertuig met een beperkt aantal personen.

Meer info vindt u  :
https://www.nps.gov
https://www.usparkpass.com/

Odoo • Image et Texte

Canada : The Discovery Pass

136,40 CAD

Deze pass geeft u toegang tot alle nationale parken en National Historic Sites. Deze pass is geldig voor een voertuig tot 7 personen.

Meer info vindt u  :
https://www.pc.gc.ca/
https://www.commandesparcs-parksorders.ca/

Odoo • Image et Texte

Oost Canada : Annual Parcs Quebec Network Card

De meeste parken in Quebec in Oost-Canada hebben een andere systeem. Deze noemt de Annual Parcs Quebec Network Card. Deze is ook geldig vanaf de dag van aankoop..

Meer info vindt u  :
https://www.sepaq.com/en/reservation/national-parks/annual-card
 


3. Bezoekerscentrum

Odoo • Image et Texte

Het is aangeraden wanneer u aankomt in het park naar het bezoekerscentrum te gaan en vanaf hier te starten.
Wanneer je wil te weten welke de mooiste uitkijkpunten zijn, de meest toegankelijke wandelroutes, welke activiteiten er gepland zijn in een park, dan zal men je hier een antwoord op bieden in het bezoekerscentrum. Hier krijg je alle informatie, plannetjes, wegbeschrijvingen en ook wat of niet aangeraden is om met kinderen te ondernemen. Men zal u  hier ook melden indien een weg ergens is afgesloten en welke de te verwachten weersomstandigheden zijn.

In deze centrums werken rangers die maar al te graag uw vragen beantwoorden. Meestal is er ook een souvenirwinkeltje.

4. Ontmoeting met wilde dieren

Odoo • Image et Texte

Wees voorbereid op ontmoetingen met wilde dieren en verkeersopstoppingen die deze dieren veroorzaken.

Wanneer u wilde dieren ontmoet, wees altijd voorzichtig en blijf in uw wagen indien mogelijk. In de vrije natuur wordt het altijd aangeraden u in groep te verplaatsen en lawaai te maken.

5. Kamperen of in een hotel of lodge verblijven.

In een nationaal park kunnen overnachten is een onvergetelijke ervaring. Toch vraagt dit enige organisatie. Wenst u te kamperen in tenten dan zal u lang voor uw gepland bezoek de kampeergrond moeten reserveren.

www.recreation.gov

Weet ook dat door het grote aantal bezoekers elk jaar ook de lodges en hotels heel lang vooraf vol geboekt zijn.
Dus snel zijn is de boodschap als u in de nationale parken wil overnachten.

6. Rangeractiviteiten.

Odoo • Image et Texte

In de nationale parken worden veel rangeractiviteiten voorgesteld. Wanneer je wenst te weten wanneer deze plaats vinden, dan kan je deze info bekomen bij het bezoekerscentrum. Deze rangers zullen ter plaatse komen wanneer wilde dieren de weg opstoppen, zullen u raad geven over welke weg te nemen, maar het kan ook zijn dat zij speciale kinderactiviteiten voorstellen. Dit is een Junior Ranger Program. Soms kan de ranger met je mee gaan om op onderzoek uit te gaan, soms kan je ook stempels verzamelen of aan een andere activiteit deelnemen. De meeste van die activiteiten vinden plaats tussen Memorial Day (laatste maandag in mei) en Labor Day (eerste maandag in september).

7. Shuttlebus

In sommige parken wordt er een shuttlebus voorgesteld voor volgende redenen :

  • Geen vrije toegang tot het park ;

  • Om opstopping op de voorziene parkeerplaatsen te vermijden wordt een shuttlebus ten dienste gesteld van de bezoekers. Zo kan u bij de plaats waar de shuttlebus vertrekt uw auto parkeren en opstappen. Deze shuttlebus brengt u naar alle bezienswaardigheden en je kan zelf kiezen wanneer je terug op en afstapt. 

Deze bussen vertrekken zeer frequent en zijn gratis.

8. Weersomstandigheden

Afhankelijk van de periode wanneer u uw nationaal park bezoekt zal het klimaat verschillen. Draag gepaste kledij. In de zomer brengt u best een hoed en heel veel water mee.

In de winter is het aangeraden warme kledij te dragen en verschillendende laagjes aan te doen. 

www.weather.com

9. Wat is het principe van "Leave no trace" ?

Leave No Trace is een nationaal programma dat de bescherming van de natuur  bevordert door middel van onderwijs, onderzoek en partnerschappen. In de kern, Leave No Trace, is het een reeks van zeven principes die in elke natuurlijke omgeving kunnen worden toegepast om menselijke invloeden op het milieu te minimaliseren.

  • Plan en bereid u verblijf in de nationale parken goed voor

  • Reis en kampeer op daarvoor voorziene terreinen

  • Gooi afval weg in de daarvoor bestemde vuilbakken

  • Neem niets waardevol uit de parken mee

  • Let op met de impact van kampvuren

  • Respecteer wildlife

  • Wees je bewust van andere reizigers in de parken  s